Të shtunën, më 2 mars, IFAB, organi më i lartë i gjyqtarëve në botën e futbollit, do të vendosë se çfarë ndryshimesh do të futen në rregulloren e futbollit duke filluar nga sezoni i ardhshëm 2024/25.

Shqetësimi kryesor nuk është tjetër veçse rikuperimi i respektit të humbur për gjyqtarët nga ana e futbollistëve dhe trajnerëve.

Ata duan t’i japin fund pamjeve në të cilat gjyqtari i ndeshjes shihet i rrethuar nga një turmë futbollistësh, të cilët protestojnë me inat për çdo vendim.

Diskutimi me gjyqtarin

Hapi i parë është i qartë dhe thotë se vetëm kapiteni do të mund t’u drejtohet gjyqtarëve gjatë ndeshjeve që nisin sezonin e ardhshëm. Çdo protestë do të ndëshkohet me karton të verdhë. Debati nuk përfundon me kaq, pasi kartoni tashmë i famshëm blu po diskutohet, studiohet dhe është në proces miratimi, i cili do të sillte një përjashtim të përkohshëm në mes të ndeshjes.

Për këtë arsye, muajt e fundit janë kryer teste në kategori më të ulëta me përjashtim të përkohshëm si pasojë e protestave në zemërim, veçanërisht apo sjelljeve të papërshtatshme. IFAB beson se standardi për provime duhet të ngrihet përpara se të hidhet hapi në futbollin profesionist.

Largimet e përkohshme apo kartoni blu

Masa duhet të piqet pak më shumë dhe si ndryshimet e tjera të futura në futboll vitet e fundit, duhen testuar pak më shumë pasojat e mundshme dhe mënyra se si duhet vepruar. Të paktën kështu thotë bota e gjyqtarëve, por vendimi përfundimtar do të merret mesditën e së shtunës, pasi një nga pikat e agjendës së mbledhjes vjetore të IFBA-s përfshin analizën dhe debatin e atyre që i quajnë përjashtime të përkohshme.

Kamera e trupit

Gjithashtu është duke u testuar dhe nuk është përjashtuar që gjyqtarët nga 30 qershori të mbajnë një kamerë që regjistron gjithçka që ndodh rreth tyre, në një masë të krijuar për të mbrojtur dhe reduktuar protestat.

Komunikimi i menjëhershëm

Vendimet e VAR-it mund t’i komunikohen menjëherë të gjithë stadiumit, siç është bërë tashmë në disa gara të FIFA-s, si Kupa e Botës për Klube.

Gjyqtari do të jetë përgjegjës për ta bërë këtë.

Humbja e kohës

Theksi do të vihet sërish në uljen e kohës së humbur dhe ndërprerjeve në ritmin e ndeshjeve. Vëmendje e veçantë për portierët dhe qëndrimin e tyre, aktorët kryesorë në humbjen e kohës.

Rregulli i gjashtë sekondave për portierët ka hyrë në histori dhe ata duan ta rikuperojnë atë, rifillimi i lojës, menaxhimi i dëmtimeve dhe rivëniet janë pikat e tjera që duhen ndjekur.


Protokolli VAR

Protokolli VAR do të pësojë ndryshime. Muajt ​​e fundit janë përsëritur studime të ndryshme për palët e ndryshme të interesuara të drejtuara nga FIFA me synimin për të përcaktuar ndryshimet që nevojiten. IFAB dëshiron të thjeshtojë shkrimin e rregullave të lojës dhe t’i bëjë ato më të lehta për t’u kuptuar nga të gjithë.

Kush vendos për ndryshimet në rregulloren e futbollit dhe si votojnë?

IFAB përbëhet nga katër federatat britanike të futbollit (Anglia, Skocia, Uellsi dhe Irlanda e Veriut), me një votë secila, dhe FIFA, e cila mbulon 207 federatat e mbetura kombëtare, me katër vota. Në këtë mënyrë, pesë organet garantojnë ruajtjen e Ligjeve duke respektuar traditat e futbollit dhe realitetin e tij ndërkombëtar. Për të miratuar një mocion kërkohet një shumicë prej tre të katërtave, domethënë njëra nga palët nuk mund të vendosë e vetme.

Një tjetër pikë e rendit të ditës i referohet gjuajtjeve të penalltive. IFAB dëshiron të bëjë të qartë se asnjë lojtar nuk mund të hyjë në zonë përpara se topi të goditet. Ky rregull po harrohet dhe nuk është më prioritet kur bëhet fjalë për dënimin maksimal. Për më tepër, do të insistohet që topi duhet të jetë i varur mbi pikën e penalltisë, jo më përpara apo prapa.